Jak wybrać odpowiedni blat kuchenny

Wybór odpowiedniego wyposażenia kuchni to jeden z podstawowych elementów aranżacji tego pomieszczenia. Kuchnia powinna być przede wszystkim praktyczna i funkcjonalna, ale nie bez znaczenia są także kwestie estetyczne. Jednym z najważniejszych etapów urządzania kuchni jest wybór odpowiedniego blatu kuchennego, który pełni niezwykle ważną rolę – to na nim w głównej mierze przygotowuje się posiłki. Dlatego też musi być on wytrzymały i odporny na uszkodzenia. Z drugiej strony – powinien zapewniać wygodną pracę i ładnie komponować się z resztą kuchni.

Podstawową kwestią przy wyborze blatu kuchennego powinien być materiał, z którego jest on wykonany. Najpopularniejsze blaty kuchenne dostępne na rynku są wytwarzane z płyt laminowanych, drewna, kamienia (marmuru bądź granitu), konglomeratu, aluminium bądź płytek ceramicznych. Każdy z tych materiałów ma swoje zalety i wady. Najbardziej odporne są blaty kamienne, jednak charakteryzują się dość wysoką ceną. Blaty drewniane nadają kuchni niebanalnego wyglądu, ale wymagają zabiegów konserwacyjnych i nie są odporne na wysokie temperatury. Dobrym rozwiązaniem mogą być blaty laminowane, które są trwałe i odporne na uszkodzenia, a dodatkowo niedrogie i występujące w wielu wzorach.

Równie ważną kwestią przy wyborze blatu kuchennego powinien być jego wzór i kolor. Barwa blatu może być kontrastowa względem mebli, ale powinna współgrać w sposób harmonijny z pozostałymi elementami kuchni, takimi jak ściany, drzwi bądź płytki. Natomiast podstawową zasadą w doborze wzoru blatu jest umiar – nie powinien być on zbyt bogaty, gdyż spowoduje to wrażenie przeładowania. Najbardziej polecane są blaty o delikatnym wzorze.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz